APICS Opleidingen

De waarde van een APICS Certificaat op jouw CV

Wie of Wat is APICS?

APICS is een Amerikaanse vereniging voor supply chain educatie. Opgericht in 1959.
De afkorting staat voor American Production and Inventory Control Society. De vereniging geniet wereldwijde bekendheid vanwege haar solide supply chain programma’s  met een hogelijk gewaardeerd en internationaal erkend certificaat met bijbehorende titel.

APICS werkt met erkende opleidingspartners die voor hen de trainingen lokaal verzorgen.
ProQua is Authorized Education Provider AEP en officieel partner voor Nederland.
Bij ProQua kun je terecht voor APICS opleidingen met afsluitende examens en een bijbehorend certificaat. De lessen worden gegeven door APICS master instructors

Door de steeds verder toenemende globalisering van productie- en distributie ketens is er een toenemende vraag naar personeel dat kan opereren binnen internationale denkkaders en dat internationale, gestandaardiseerde logistieke begrippen beheerst.

Daarnaast is er het streven van bedrijven om de employability van zijn werknemers te vergroten. Met als doel enerzijds de carrière en inzetbaarheid van de werknemer bevorderen, en anderzijds de flexibiliteit en slagkracht van het bedrijf te versterken.

APICS komt aan deze wensen tegemoet met 3 opleidingsprogramma’s:

 • APICS CPIM voor een carrière in de productielogistiek / operations management.
 • APICS CSCP voor brede inzetbaarheid in supply chain management.
 • APICS CLTD voor logistieke professionals in o.a. transport, distributie, warehouses, planners.

Wie een van deze bovenstaande opleidingen heeft afgerond:

 • communiceert in het juiste internationale vakjargon.
 • Is vanwege zijn kennis over operations management en supply chain breed inzetbaar op meerdere functies binnen het bedrijf.
 • Heeft hoge algemene Engelse taalkennis waardoor internationaal vergaderen, spreken, nota’s schrijven, e-mail- en telefoonverkeer op zijn vakgebied geen struikelblokken meer zijn.
 • Heeft meer kennis van logistieke concepten.

De ondernemingen, waar deze gediplomeerden werken, profiteren van hun kennis. Het zijn nl. logistieke specialisten die significante verbeteringen kunnen bewerkstelligen. Ze zullen hoe dan ook, individueel of als team, bijdragen aan betere bedrijfsresultaten.

Vragen over APICS

Wie overweegt om te starten met een APICS opleiding heeft vaak een aantal basisvragen alvorens definitief een keuze te kunnen maken:

 1. Als ik een APICS studie ga volgen word ik dan niet te specialistisch?
  Nee, toch eerder een professional met brede all- round kennis. Met  vakoverschrijdende kennis en vaardigheden. Breed georiënteerd en breed inzetbaar.
 2. Voor welk soort functies is een APICS opleiding geschikt?
  Voor supply chain managersfuncties op HBO niveau. Te denken valt aan Supply Chain coördinators en managers, master planners, voorraadplanners, demand planners, S & OP planners, operations manager, distributie managers, fleet- en transportmanagers, reverse logistics, supply chain logistics, warehouse operations managers.
 3. Wat is de aantoonbare betekenis van APICS?
  De wereldwijd erkende waarde en reputatie van het certificaat met de daarbij horende titel.
  Afgestudeerden worden gezocht door recruiters en werkgevers vanwege hun kennis op supply chain gebied. APICS is de norm bij grote bedrijven en multinationals.  
 4. Is er vraag naar een APICS Certificaat in Nederland?
  Ja! Al vele jaren vinden deze afgestudeerden werk in Nederlandse en internationale bedrijven maar ook in organisaties. Naar een APICS certificaat wordt gevraagd in vacatures. ProQua bestaat al bijna 30 jaar als APICS opleider en heeft, gedurende die tijd, vele honderden cursisten opgeleid. De meeste deelnemers werden door hun werkgever naar ons gestuurd omdat deze de toegevoegde waarde van APICS scholing voor zijn bedrijf herkende.
  Hoewel Nederland een klein land is hebben wij een van de grootste dichtheden aan APICS gecertificeerden ter wereld.
 5. Wat heeft een logistiek professional met bijv. al 8 jaar werkervaring aan een APICS training?
  Vernieuwing van zijn kennis. Kennismaking met de nieuwste informatie op zijn vakgebied. Verder kunnen groeien op supply chain vakgebied, meegaan en aanpassen aan de steeds sneller verlopende veranderingen als bijv. robotisering, duurzaamheid enz.
  De mogelijkheid om nieuwe loopbaanmogelijkheden te creëren. Verder te groeien. Want je kunt niet meer rustig teren op dat diploma dat je ooit (10 -15 jaar of nog langer geleden) hebt behaald.
 6. Is een afgeronde APICS opleiding een voorwaarde of alleen maar een plus in een vacature?
  Bij een studie is het belangrijk om te weten of een diploma / certificaat waarde heeft. Het is je voet tussen de deur bij sollicitatiegesprekken. Het APICS certificaat heeft bij logistieke en supply chain vacatures die reputatie.
  Afhankelijk van het bedrijf waar je solliciteert is in het ene geval het bezit van het APICS certificaat een voorwaarde, de andere keer net dat extra waardoor jij wel voor die baan uitgekozen wordt en iemand anders niet. We weten nl. dat een afgeronde opleiding met certificaat of diploma een kandidaat een voorsprong geeft.
 7. Wat is belangrijker in een logistieke carrière ervaring of kennis?
  Gezien de snelle ontwikkelingen op het supply chain vakgebied is actuele kennis een must.
  De combinatie van werkervaring en de juiste actuele kennis is echter ijzersterk.
 8. Zijn APICS supply chain opleidingen bekend in bijv. Europa?
  Heel erg bekend. In alle Europese landen vind je APICS afgestudeerden en bedrijven die op zoek zijn naar deze professionals. Werk zoeken in de EU is dus ook een reële mogelijkheid.
APICS CPIM

APICS CPIM voor een carrière in de productielogistiek / operations management

CPIM focust voor 80% op de interne processen: purchasing, forecasting, S&OP, Master Production Scheduling, MRP, Execution of Operations, inventory management. Aandacht voor externe relaties beslaat 20% van het studiemateriaal.

Wereldwijd meer dan 100.000+ gecertificeerden.

APICS CSCP

APICS CSCP voor brede inzetbaarheid in supply chain management.

CSCP richt zich voor 80% op externe relaties (klanten en relaties met leveranciers)  en 20% op de coördinatie van interne processen. Het is de training voor iedereen die veel met suppliers en/of customers samenwerkt. Het gaat hier om supply chain collaboration.

Het is de internationale en snel groeiende supply chain opleiding voor de professional. 

Wereldwijd meer dan 19.000 + gecertificeerden in 82 landen sinds de introductie in 2006.

APICS CLTD

M.i.v. het najaar 2016 heeft APICS de geheel nieuwe opleiding APICS Certified in Logistics Transportation and Distribution CLTD geïntroduceerd.
De training zal in januari 2017 als allernieuwste APICS training bij ons worden aangeboden  in diverse studievarianten.

APICS Lean Enterprise Workshop Series

De APICS Lean Enterprise Workshop Series voor een systematisch begrip en benadering van het Lean transformatieproces.

APICS Maintenance

APICS vindt het actueel houden van supply chain kennis heel belangrijk. Ze hebben daarvoor aan APICS gecertificeerden een maintenance plicht opgelegd.

Cookie policy

ProQua voor APICS & ELA Certification

Waarom ProQua

 • Keuze uit diverse studieopties
 • Opstartlocaties  verspreid door heel Nederland
 • Gekwalificeerde en ervaren trainers
 • Eigen APICS Boek- en Examenservice
 • Hoge slagingscijfers
 • APICS maintenance activiteiten